Jak tam wasze TSI w zimę?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • giboon1989
    Classic
    • 2010
    • 31

Pamiętam, że prawdziwą skarbnicą był śmietnik za przychodnią.

Znajdowaliśmy tam całą masę tabletek, którymi bawiliśmy się w lekarza (żarliśmy, a jakże... Kto wyglądał na "najchorszego", ten zjadał najwięcej)...

W śmietniku tym znajdowaliśmy również zużyte igły od strzykawek, z których robiliśmy groty do strzał... Wystarczyło je tylko w kałuży wypłukać, żeby się nie kleiły do łapek. Ale jak kiedyś mama zobaczyła, że mamy ostrą amunicję, to mnie sprała i zabroniła z tego do siebie strzelać, żeby oka komuś nie wybić... I przyjęliśmy zasadę, że strzałami z igłami można strzelać tylko w dupę, nogi albo plecy
  • granacik
    Ambiente
    • 2009
    • 249

Cześć,

Ciekaw jestem jak wygląda spalanie w Waszych autach w tym tygodniu kiedy śnieg sparaliżował ulice. Ja jestem zdruzgotany. Moje 1.8 TSI na odcinkach rzędu 8 km spala ok. 17-18 litrów. Jazda powolna z dość częstym staniem w korku. Średnią z baku, gdzie zazwyczaj robię odcinki 15 km, mam 14l. Latem w dużych korkach spalił max 12,5 l (zazwyczaj 11-12) a średnia z baku wynosiła 10-11. To niebywałe żeby spalanie wzrosło o 5 litrów?

Jak jest u Was?

W takich sytuacjach tęsknię za Dieslem, 2.0 D4D nigdy nie spalił mi więcej niż 11l w dużych korkach.

Mówię o wskazaniach komputera.

pozdrawiam

Komentarz

• abstinent
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 4842
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

dla tego nigdy nie kupię benzyny
      a ja narzekam że mi 8 teraz zżera :lol:

Komentarz

• Mihau
        RS
        • 2009
        • 7460
        • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Ja to czekam aż cały bak przepale (akurat zatankowałem przed tymi mrozo-opadami więc będzie na co patrzeć), żeby coś powiedzieć ale czasami jak sobie spojrzę na kompa na pozycje 1 to tam z 10-13L.
        O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• Enriquez
          RS
          • 2009
          • 7685
          • Superb III (3V3)

proponuję zmierzyć na baku i obliczyć samemu. Trochę to spalanie dziwnie wygląda, ale jak ostatnio 6 godzin jechałem 22km, to mi też wyszło koło 15l/100km (mam 1.6 MPI, ale już zapadła decyzja o 1.8 TSI z DSG na wiosnę :diabelski_usmiech )

abstinent,
          zależy kto co lubi i ile jeździ. Przy moich przebiegach to mogę sobie pozwolić na 30 l/100 km. A diesla nie kupię ze względu na DPF i jakieś jazdy z wtryskami.
          Pozdrawiam
          Marcin

Komentarz

• loyd
            RS
            • 2010
            • 2342

Mi spalanie wzrosło z 8 do 10 l/100 km (korki, śnieżyce).

Komentarz

• milleniusz
              Ambiente
              S_OCP Member
              • 2008
              • 186

Zamieszczone przez granacik
              Latem w dużych korkach spalił max 12,5 l (zazwyczaj 11-12) a średnia z baku wynosiła 10-11. To niebywałe żeby spalanie wzrosło o 5 litrów?
              Dużo jakoś chyba. Mnie wzrosło gdzieś o litr, tak myślę, ale z drugiej strony jeżdżę głównie między garażami, więc auto nie stoi na mrozie raczej, no i unikam szczytów i ścisłego centrum. Maks chyba miałem 14 z parukilometrowego odcinka, a na swojej zwyczajowej 16 km trasie to ok. 11 (fakt, że zwykle mam 10 jeśli brykam, a 8-9 jeśli nie). Teraz średnią z jakiś 400 km mam 10.3, o ile pamiętam, bo akurat wczoraj sprawdzałem.

A jaką miałeś średnią prędkość na tych odcinkach? Może po prostu stałeś w korku? Wtedy średnie spalanie dąży do nieskończoności...

Komentarz

• mecholl
                L&K
                • 2008
                • 1006

Nie chcę zapeszać ale żeby nie poleciał jakiś owocek za następny temat o spalaniu :twisted:
                Nasze Auta http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=599169#599169

Komentarz

• milleniusz
                  Ambiente
                  S_OCP Member
                  • 2008
                  • 186

Zamieszczone przez abstinent
                  a ja narzekam że mi 8 teraz zżera :lol:
                  Znaczy oszczędność jest, bo w największe mrozy nie odpala? :diabelski_usmiech

No dobra, dobra, żartowałem. Ale jednak to nieporównywalne silniki.

Komentarz

• granacik
                    Ambiente
                    • 2009
                    • 249

Może lipne paliwo. Dodatkowo zalałem pierwszy raz PB98 żeby zobaczyć czy lepiej "idzie" i wtedy spadł śnieg :evil:

Komentarz

• mirek_p11
                      RS
                      • 2010
                      • 6630
                      • Volkswagen
                      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

U mnie w dniu dzisiejszym przez 4 godziny jazdy po mieście podczas intensywnych opadach śniegu ( korki, jazda 40-60km/h) spalanie wynosiło 12l/100 km, ale nawet podczas postojów auta nie gasiłem bo nie chciało mi się odśnieżać szkodnika a tak cały czas miałem ciepełko

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
                      Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
                      Fotki

Komentarz

• granacik
                        Ambiente
                        • 2009
                        • 249

Hmmm, myślicie, że warto podjechać do serwisu? Może coś komputer głupieje na mrozie i za dużą dawkę paliwa leje lub coś w tym stylu. Wątpię aby wskazania spalania były niepoprawne bo wskazówka stanu paliwa opada dużo szybciej niż zazwyczaj.

Komentarz

• Mihau
                          RS
                          • 2009
                          • 7460
                          • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

granacik, sprawdź spalanie na całym baku albo nawet wypal dwa i sam zobacz, bo takie obserwacje na odcinku 15km to wróżbiarstwo i nie ma sensu. IMO cała prawda wyjdzie przy tankowaniu :szeroki_usmiech

Komentarz

• mirek_p11
                            RS
                            • 2010
                            • 6630
                            • Volkswagen
                            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Hmmm, myślicie, że warto podjechać do serwisu? Może coś komputer głupieje na mrozie i za dużą dawkę paliwa leje lub coś w tym stylu. Wątpię aby wskazania spalania były niepoprawne bo wskazówka stanu paliwa opada dużo szybciej niż zazwyczaj.
                            najlepiej zalej do pełna i po 200 km zawitaj ponownie na stacji aby dolać benzin do pełnego baku i sobie przelicz. Do Aso jedź w ostateczności bo jeszcze Tobie coś bardziej zepsują

Fotki
                            Fotki

Komentarz

• milleniusz
                              Ambiente
                              S_OCP Member
                              • 2008
                              • 186

Może lipne paliwo. Dodatkowo zalałem pierwszy raz PB98 żeby zobaczyć czy lepiej "idzie" i wtedy spadł śnieg :evil:
                              Czy ja wiem? Paliwo jak paliwo, chyba tylko raz wlałem 98. Lepiej będzie iść jak zrobisz program, jeśli potrzebujesz lepszego iścia.

Wszystko chyba zależy od średniej prędkości - miałeś powyżej 15 kmh? Dla porównania - z miesiąc temu 10 km przez centrum ok 9.30 rano, średnia koło 14 litrów. W korku, średnia prędkość chyba z 13 kmh (ućwierknąć można, bo to głównie stanie). I jakoś zaraz po tym jechałem w to samo miejsce Alfą 159 z 200 konnym silnikiem, podobne warunki choć chyba trochę wolniej się jechało - średnia 21 litrów. Przy czym ta Alfa wcale mi się nie wydawała dynamiczniejsza, a wtedy jeszcze nie było mrozów. Więc może tak ma być?

Powiedz ile jechałeś te 8 km, jeśli koło godziny, to bym powiedział, że średnie spalanie jest w normie, bo to są prędkości dobrze wytrenowanego piechura raczej.

[ Dodano: Czw 02 Gru, 10 23:09 ]
                              Zamieszczone przez Mihau
                              granacik, sprawdź spalanie na całym baku albo nawet wypal dwa i sam zobacz, bo takie obserwacje na odcinku 15km to wróżbiarstwo i nie ma sensu. IMO cała prawda wyjdzie przy tankowaniu :szeroki_usmiech
                              E, nie wróżbiarstwo, tylko odczyt z komputera. Aż tak bardzo się nie myli raczej. Przynajmniej mój jest dość dokładny przekłamuje maks o 0,3 litra, zwykle na niekorzyść, ale też nie zawsze.

Komentarz

• Mihau
                                RS
                                • 2009
                                • 7460
                                • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Może źle się wyraziłem. Chodzi o to, że jak komp pokaże spalanie 18L po przejechaniu 15km to nie znaczy, że takie wyjdzie z całego baku Nie ma co panikować tylko spokojnie poczekać, aż wszystko zejdzie i kalkulator do ręki i ogień

Mój oszukuje o jakieś 0,5L kłamczuch jeden! :P

Komentarz

• mirek_p11
                                  RS
                                  • 2010
                                  • 6630
                                  • Volkswagen
                                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez abstinent
                                  ale mimo większego spalania mamy bardzo szybko cieplutko w autku a wy nie :szeroki_usmiech

Fotki
                                  Fotki

Komentarz

• milleniusz
                                    Ambiente
                                    S_OCP Member
                                    • 2008
                                    • 186

Zamieszczone przez Mihau
                                    Może źle się wyraziłem. Chodzi o to, że jak komp pokaże spalanie 18L po przejechaniu 15km to nie znaczy, że takie wyjdzie z całego baku Nie ma co panikować tylko spokojnie poczekać, aż wszystko zejdzie i kalkulator do ręki i ogień

Mój oszukuje o jakieś 0,5L kłamczuch jeden! :P
                                    A no tak. : ]

Pewnie kolega te 8 kilometrów jechał z godzinę. No więc jak jakby cały bak wyjeździć z ze średnią prędkością 10 kmh na dwóch pierwszych biegach, to spalanie w okolicach 20 litrów jest chyba w normie. Może też się nieprecyzyjnie wyraziłem w pierwszym poście pisząc, że to za dużo, bo zestawiłem swoje średnie spalanie z całego baku z tą sytuacją z 8 km kolegi, która raczej jest ekstremalna.

Komentarz

• Mihau
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 7460
                                      • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Jak jak odebrałem swoje 1.8 TSI to miałem średnia 21,5L, a średnia prędkość to prawie na minusie była

Komentarz

• milleniusz
                                        Ambiente
                                        S_OCP Member
                                        • 2008
                                        • 186

Zamieszczone przez Mihau
                                        Jak jak odebrałem swoje 1.8 TSI to miałem średnia 21,5L, a średnia prędkość to prawie na minusie była
                                        No tak, bo na takie korki to tylko Prius jakoś jeszcze by przejawiał śladową ekonomikę. Albo ten meleks Nissana, co został ostatnio samochodem roku 2011, wygrywając z Giuliettą, co mnie osobiście napawa wielkim niesmakiem. Jak obecna aura zresztą. :twisted:

Komentarz

• Mihau
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 7460
                                          • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Przecież ten Nissan to nawet do samochodu nie podobny. Jaki FAIL chyba za dużo zielonych tam w tej komisji było.

Komentarz

• milleniusz
                                            Ambiente
                                            S_OCP Member
                                            • 2008
                                            • 186

Zamieszczone przez Mihau
                                            Przecież ten Nissan to nawet do samochodu nie podobny. Jaki FAIL chyba za dużo zielonych tam w tej komisji było.
                                            Och, nie tylko niepodobny, ale też go jeszcze nie ma, będą go robić chyba dopiero za dwa lata. Poza tym ma zasięg 150 km, taką samą prędkość maksymalną, do setki przyspiesza w 12 sekund, nie wiadomo ile trzeba to ładować i gdzie. (No dobra, przyspieszenie i prędkość maksymalna niektórym wystarczą, więc może się czepiam). Ale generalnie to dziwne rozstrzygnięcie.

Komentarz

• Mihau
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 7460
                                              • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

I będzie kosztował pewnie koło 200tyś jak reszta tych mikrofalówek na kołach :evil:

Komentarz

• voltar
                                                L&K
                                                • 2009
                                                • 1107
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • BZB 1.8 TSI 160 KM

Mój rekord padł w poniedziałek : 20 km w 1.5 godz. Zużycie średnie 11.2 l

O kvalitach Skody Octavia moze pohybovat ino blazen !

Komentarz

Zamieszczone przez Enriquez
                                                  ale już zapadła decyzja o 1.8 TSI z DSG na wiosnę
                                                  Swap czy zamawiasz nowe auto? Pochwal się co tam dokładnie planujesz
                                                  Chyba swap bo widziałem że przymierzasz się do spryskiwaczy

Komentarz

Pracuję...